Български народни приказки за Хитър Петър и Настрадин Ходжа, за умници и дяволици - Лозинка Йорданова

Български народни приказки за Хитър Петър и Настрадин Ходжа, за умници и дяволици
Автор: Лозинка Йорданова
Обем: 174 стр.
Формат в мм.: 170х240
Издател: ИК "Емас, Глобус"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-02-25
Нашата цена: 9.10 лв
 

Известната българска фолклористка Лозинка Йорданова изучава, събира и разработва писменото и устното културно наследство на нашия народ - песни, приказки, обичаи, повече от 40 години. Плод на нейните проучвания са редица научни трудове. Едновременно с научната си дейност авторката работи и с деца, като им предава умотворенията, мъдростта и обичаите на народа ни.
Преди пет години Лозинка Йорданова започна мащабна разработка на българските приказки, предназначена за децата, каквато в историята на нашата литература е направил само Ангел Каралийчев преди повече от 60 години. Въз основа на стари сборници - уникални издания, на балади и на собствени открития от проучвания в различни етнографски райони, авторката претворяваше за децата приказките в цялото им жанрово многообразие - царски, юнашки, демонични, битови, за животни и хумористични.

В последния том от поредицата - "Български народни приказки за Хитър Петър и Настрадин Ходжа, за умници и дяволици", авторката е разказала над 70 приказки, посветени на хумора.
Съчетаваща по неповторим начин познанията и задълбочеността на учения с разбирането за детската душевност и с разказваческа дарба, Лозинка Йорданова сътвори за българските деца уникална поредица, съдържаща десетки неизвестни досега на читателската ни публика народни приказки.