Принцът на розите. Сборник вълшебни приказки - Оскар Уайлд, лейди Уайлд, Брам Стокър и др

Принцът на розите. Сборник вълшебни приказки
Автор: Оскар Уайлд, лейди Уайлд, Брам Стокър и др
Обем: 288 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-03-02
Нашата цена: 7.27 лв
 

Ела в един вълнуващ свят на смели принцове и красиви принцеси, на чудни феи и страшни великани, на зли вещици и добри джуджета. Само така ще можеш и ти да участваш в главоломни приключения: да спасяваш градове, нападнати от великани, да побеждаваш с безстрашие и хитрост, да печелиш любовта на пленени или омагьосани принцеси, да защитаваш доброто и да помагаш на слабите… Талантливи писатели като Оскар Уайлд и майка му – лейди Уайлд, като Брам Стокър (създател на зловещия граф Дракула, но и на великолепни приказки) и Уилям Лармини ти обещават незабравими преживявания, но и ще те научат как да бъдеш по-добър и по-мъдър.

Брам Стокър мери сили с Оскар Уайлд в приказния жанр

Легендарният Брам Стокър, създателят на Дракула, се разкрива в неочаквана светлина в сборника с приказки „Принцът на розите”. Заглавие на книгата дава едноименното приказно произведение на Стокър. В него смелият принц Зафир се впуска в неравна битка със страшен великан, който застрашава кралството, управлявано от баща му крал Маго. Преди двубоя красивата принцеса Блубел му дава благоуханна роза като израз на любовта си и вярата си, че той ще се върне и двамата ще се оженят. В друга приказка на Брам Стокър („Лудостта на 7”) палав гарван изкълвава седмиците в една класна стая и поставя в неочаквана ситуация всички.
Ейбрахам „Брам” Стокър е роден на 8 ноември 1847 г. във Феървю. 30 години по-късно той е театрален критик и се жени за Флорънс Балком, актриса и прочута красавица, ухажвана и от Оскар Уайлд. Стокър става директор на един от най-успешните лондонски театри и го ръководи цели 27 години. Близък приятел е на Артър Конан Дойл, с когото има далечна роднинска връзка. През 1897 г. е публикуван неговият шедьовър „Дракула”.
Сборникът „Принцът на розите” поднася в нов превод класическите приказки на Оскар Уайлд „Щастливият принц”, „Рожденият ден на инфантата” и „Младият крал”. Уайлд, творил в различни жанрове, е автор на два приказни сборника, от които са взети тези творби. Понякога тъжни и предразполагащи към размисъл, те са четиво, към което човек може да се връща многократно в различни етапи от живота си, за да открива все нови и нови неща в тях. С „Рогатите вещици” е представена и майката на писателя – лейди Уайлд, която също пише и през целия си живот е обзета от страст да събира и обработва приказки и легенди.
Уилям Бътлър Йейтс, една от най-изтъкнатите фигури в европейската литература и Нобелов лауреат за литература през 1923 г., съставя няколко сборника с вълшебни приказки. Така той отсява имената на майстори на приказката като Уилям Лармини, Едмънд Лийми, Т. Крофтън Крокър, Уилям Карлтън, Самюел Ловър и Джеймс О’Грейди, с които българският читател ще се срещне за пръв път.
Забавни и увлекателни, понякога страшни, друг път смешни, тези приказки учат младия читател как да живее и как да се бори, като отстоява ценните за него неща. Красива принцеса е превърната в червено пони, но успява да помогне на смел момък. Хитра жена на великан помага на мъжа си да се пребори с хитрост с по-могъщ събрат. Смел, но малко безразсъден мъж на име Мораха преживява необикновени приключения. Малка бяла котка помага на пленена принцеса…
Сборникът „Принцът на розите” обещава много приключения за всички възрасти.