Камък-ножица-хартия - Бернард Валнер

Камък-ножица-хартия
Автор: Бернард Валнер
Обем: 112 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Делакорт"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-03-14
Нашата цена: 7.28 лв
 

“Един радикален и езиково впечатляващ текст, понякога неудобен, понякога загадъчен и много, много внушителен...
Die Furche

“Един нов талант взима думата...”
Salzburger Nachrichten

“На моменти разказът е зашеметяващо балансиран – съответстващ на играта “камък-ножица-хартия”. Всяко движение може да е правилното или погрешното – въпрос на взаимозависимост.”
Der Standard

Бернард Валнер (роден в Радщадт, Залцбург – Австрия) е антрополог, зоолог и професор по приматология във виенския университет. Автор е на множество научни статии и документации, публикувани в престижни международни списания. От няколко години се занимава с литература и белетристика – романи и сборници с разкази и новели. Последната му книга “Камък-ножица-хартия” е в класацията за най-добро австрийско литературно произведение на Австрийската телевизия и радио.

“Камък-ножица-хартия” пресъздава кошмарни, безизходни обстоятелства.

Лени и Якоб от години обитават заслон в подножието на един глетчер. Заслонът наподобява “закотвен във вечните ледове кораб.” И двамата на млади години са имали нещастна любов. Одисеята им минава през дълъг сюрреалистичен сценарий, изпълнен с враждебни срещи и преживявания, докато накрая се съберат отново.

Любовта се е изгубила някъде по пътя, но все е останало нещо за целувка по бузата. Двамата при това не усещат толкова болезнено факта, че са екзестенциални аутсайдери.

"Останали сред леда върху самотен връх, Лени прошепва тихо в нощта:
– Ще видиш, Якоб, краят покъртва със своята простота.”

Книгата се издава с подкрепата на програма "Култура 2000" на Европейския съюз.