Махалото на XX век - Максим Лазаров

Махалото на XX век
Автор: Максим Лазаров
Обем: 125 стр.
Формат в мм.: 130x200
Издател: ИК "Дамян Яков"
Мека подвързия
Дата на включване: 2000-04-19
Нашата цена: 2.28 лв
 

На 9 ноември 1989 г. българското общество си легна тоталитарно, а на следващата сутрин се събуди демократично. Не са малко хората, за които датата 10 ноември има почти сакрално значение. С нея започва процесът на демократичните промени, приобщаването на страната към реалностите на модерната цивилизация. Не по-малко са обаче и онези, за които датата е негативно натоварена. С нея идва крахът на идеалите, пропиляване на постигнатото, връщането назад в историята.

Независимо от оценките, отношението и възприятията безспорното е едно - датата бележи началото на Голямата трансформация в българското общество. Политическите промени се превръщат в трайна сигнатура в битието на българина, внасяйки всекидневни корекции в него.

Настоящата разработка е безспорно мотивирана от Голямата трансформация. Възприетият в нея подход на третиране на проблематиката е, може да се каже, стандартно-академичен:

- описание на основните работни понятия, очертаване рамката и обема на изследователската задача;
- теоретичен разрез на проблематиката, концептуално проследяване на нейните най-характерни и представителни теоретически проявления;
- опит за анализ на някои емпирични аспекти на социалните промени на базата на родната политическа действителност.