Аферата Батенберг. Животът и приключенията на Гаврил Орошаков или Една Руско-европейска история - Харалампи Г. Орошаков

Аферата Батенберг. Животът и приключенията на Гаврил Орошаков или Една Руско-европейска история
Автор: Харалампи Г. Орошаков
Обем: 720 стр.
Формат в мм.: 150х220
Издател: ИК "Летера"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2011-03-25
Нашата цена: 31.85 лв
 

Гаврил Орошаков израства в бащиния си чифлик Орошанка в Украйна и през 1879 г. се запознава с избрания за първи княз на България принц Александър фон Батенберг. Чрез него той е въвлечен в дипломатическите и политическите конфликти на своето време. Наелектризираните рускоосмански отношения от края на 1880 г. до началото на Първата световна война и обтегнатият „Ориенталски въпрос“ изграждат историческия декор на тази драматична семейна сага.
„Аферата Батенберг“ рисува мащабна историческа панорама на „войната на културите“, която по превъзходен начин съчетава история и истории и разчертава отново духовната карта на Югоизточна Европа.
Харалампи Г. Орошаков хвърля нова светлина върху този изключително интересен епизод от историята на България, позовавайки се на неизвестни за българския читател факти, които открива в семейния архив и в други, досега недостъпни, източници.

Харалампи Г. Орошаков – живописец, график и писател, е роден през 1955 г. в София. Правнукът на държавника Гаврил Орошаков произхожда от семейство, което е оставило многобройни следи в историята на България. През 1964 г. емигрира в Австрия. Днес Харалампи Г. Орошаков работи и живее в Берлин и в Южна Франция. От началото на 80-те години на 20-ти век участва в международната културна сцена с изложби, лекции и публикации.