Сътворението на Вселената или Големият адронен колайдер - Амир Аксел

Сътворението на Вселената или Големият адронен колайдер
Автор: Амир Аксел
Обем: 272 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "НСМ Медиа"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-04-04
Нашата цена: 13.65 лв
 

Уникалният ускорител, монтиран недалеч от Женева в подземен тунел с дължина 27 км и диаметър 3 м, е най-мащабният експеримент в историята на човечеството. Целта на проекта е да се пресъздадат условията на Големия взрив, когато се раждат материята, животът и Вселената.

Казват, че това е най-дръзкото човешко предизвикателство към Бога. Че няма друго място в света, където толкова Нобелови лауреати и водещи космолози са обединили усилията си, за да разкодират божествените мистерии на битието. Амир Аксел, самият той физик и автор на 14 научнопопулярни книги, разказва за срещите си с тях, за проблемите, свързани с т.нар. "частица на Бога", за тъмната материя, която съставлява над 90% от Космоса, за измеренията и световете, които са невидими за нас. Разказва и защо противниците на проекта твърдят, че в колайдера могат да възникнат черни дупки, които да погълнат Земята.

Мегакомплексът на Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/ е истинско чудо на авангардната наука. Ако през 2013 г. той достигне максималната си мощност, човечеството може би ще отговори на въпросите, които го вълнуват от хилядолетия.