Другият "Тютюн" - Пламен Дойнов

Другият "Тютюн"
Автор: Пламен Дойнов
Обем: 552 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Изток-Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2011-04-21
Нашата цена: 22.75 лв
 

Книгата представя най-богатия досега подбор на автентични текстове за критическото и социалнополитическото битие на романа "Тютюн" от Димитър Димов (1906-1966) - един от най-ярките феномени в българската културна история на XX век. Сборникът изследва уникални документи от фондовете на Централния държавен архив, Националния литературен музей, Къщата-музей "Димитър Димов", лични архиви и спомени от Вълко Червенков, Панталей Зарев, Христо Радевски, Стоян Каролев, Георги Караславов... Очертана е ситуацията в литературното поле от началото на 50-те години: установяването и опитите за реформи в социалистическия реализъм, в литературната критика на БКП и СБП, съсловните битки за признание и награди, принципите на функциониране на литературно-политическата система в Народна република България.

Феноменалната история на един еманципиран от книжното си тяло, следпубликационен "Тютюн", продукт на сложните отношения между дискурса на властта и авторския почерк, между догматизираните норми и конюктурната пластичност на соцреализма това е другият "Тютюн" - роман за романа (П. Дойнов).

Встъпителната студия на доц. д-р Пламен Дойнов (р. 1969) представлява най-цялостното проучване, посветенето на Случая "Тютюн" в националната литературна и културна история. Съчетаващо стила и методите на аналитичната хронология и литературноисторическо разследване, то разкрива както основанията за появяването на този Случай, така и скритите механизми и ходове в него, съществените промени след заглъхването му, белязали Димитър Димов и неговото творчество, личните съдби на имените писатели и критици, посоката на развитие на българската литература в епохата на НРБ.