Град Трън - Стамен Костов, Митко Йорданов

Град Трън
Автор: Стамен Костов, Митко Йорданов
Обем: 200 стр.
Формат в мм.: 135х200
Издател: ИК ""
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-05-12
Нашата цена: 9.10 лв
 

Миналото на Трън е интересно и поучително, както за трънчани така и за всички останали българи и чужденци. Градчето, като селище, е много старо, но като град е все още младо. Това, което виждат сегашните му жители е построено главно след Освобождинието -1878 г. и по-сетне до наши дни. Трън като всички останали селища не е сбор от сгради и улици, а е жив организъм. Той се е родил, расте и живее с пълноценен стопански и културен живот, с многобройни не маловажни събития. Градчето е поприще за изява на редица видни трънчани, както и на много повече обикновени жители, с характерен облик, атмосфера, дух, самочувствие и дори ухание.
Предлаганата книга няма претенцията да бъде абсолютно пълна история на града през годините, а очерк на географията, историята, поминъка и неговата духовност. Тя е скромен принос в изучаването на града. Чрез тази книга бихме искали да представим как се е развивал този град, кои видни творчески личности са живеели тук и каква материална и духовна култура са създали, какви са взаимовръзките с околните градове и села, какво е взел от тях и какво им е дал.
При написването на книгата са ползвани известните и ценни източници за Трън, книгите "Сборник Трънски край" - 1940 г, на Райчо Тодоров "Град Трън" 1931 г., печатни издания, нови архивни материали, наши и чужди документи.