Където тегне мрак. Поредица Огън и лед - Майкъл Ридпат

Където тегне мрак. Поредица Огън и лед
Автор: Майкъл Ридпат
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "ProBook"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-05-30
Нашата цена: 11.33 лв
 

Насред исландската пустош и вулканичен пейзаж, се надигат слухове за тайната продажба на отдавна смятан за загубен ръкопис, съдържащ древна сага за пръстен с огромна сила. Този ръкопис, пазен от едно семейство над 800 години, бил показан на Дж. Р. Р. Толкин през 30-те години на 20-и век и е вдъхновил създаването на „Властелинът на пръстените". Само заради този оригинал и неговата мистерия си струва да се убива. ...а какво би станало, ако сагата е вярна и пръстенът наистина съществува?
Тайно общество се е заело за разгадае тайната на сагата и да открие пътя към истинския пръстен, вярвяйки, че той наистина съществува.
Израсналият в Бостън, но роден в Исландия, детектив Магнус Йонсон е преследван от мафията, тъй като неговите свидетелски показания могат да вкарат в затвора много от босовете. Но по-големият му проблем е да се опази жив от продажните полицаи, които също са замесени в организираната престъпност.
За да го предпазят от тях, шефовете на Магнус го изпращат в Исландия като консултант, но никой не предполага колко големи са силите, стоящи зад едно„домашно"на пръв поглед убийство.

За вдъхновението
Дж. Р. Р. Толкин е преподавал средноанглийски в Лийдския университет между 1920 г. и 1925 г, където е учредил клуб „Викинг" с неговите бири и исландски пиянски песнички. От писмата му се знае, че след като е завършил първата глава от„Властелинът на пръстените" в края на 1937 г., той е агонизирал няколко месеца в опит да измисли как да продължи историята и да я свърже с по-ранната си творба„Хобитът". „Където тегне мрак" предлага едно възможно решение на този проблем.

Майкъл Ридпат е работил в продължение на осем години като брокер, преди да се откаже и да се отдаде на писането. Получава признание много бързо и се нарежда сред един от най-продаваните автори на трилъри във Великобритания и САЩ с поредицата си от „финансови трилъри".

„Където тегне мрак" е първата книга от поредицата „Огън и лед", с която Майкъл Ридпат навлиза в една сравнително нова за него територия - приключенските трилъри.