Деветият камък - Кайли Фицпатрик

Деветият камък
Автор: Кайли Фицпатрик
Обем: 330 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-06-06
Нашата цена: 12.90 лв
 

Лондон, 1864 година. След загубата на родителите си Сара О"Райли се предрешава като момче, за да получи работа в редакцията на притежавания от Септимъс Хардинг вестник „Лондон Мъркюри”. Там се запознава с Лили Коречня, заможна вдовица, която списва вестникарска колонка за „изключителните жени”, и взема Сара под крилото си.
Лили е наета от лейди Синтия Хърбърт, за да й помогне в описа на великолепната й колекция скъпоценни камъни. Тя е особено поразена от няколко едри диаманта, собственост на махараджата на Бенарес, от които според думите на лейди Хърбърт предстои да се изработи специален амулет, наречен „наваратна”. Сред тях се намира и огненочервен диамант, оказващ неотразимо въздействие върху всеки, докоснал се до него.
Тогава в Лондон се случват две страховити убийства: първата жертва е митнически служител от пристанищните докове, а втората – бижутер от Хатън Гардънс. И двамата са удушени по сходен маниер. Слабоумният местен скитник Холи Джо е обвинен и в двете убийства, но нито Лили, нито Сара са убедени, че полицията е заловила престъпника. Изчезналите диаманти ги отвеждат в Индия, при страшния култ към богинята-разрушителка Кали.

„По блестящ начин представя сложни идеи като фатализма и човешката уязвимост пред лицето на страха и желанието” (ДЕЙЛИ ТЕЛЕГРАФ)

„Тънката наблюдателност на Фицпатрик за присъщите на викторианската империя детайли заслужава похвала” (THE BIG ISSUE)

“Забавна сплав от интриги, нищета и богатство, при това с въздействащи главни герои” (ПРЕС АСОУШИЕЙШЪН)