Благородството на духа. Един забравен идеал - Роб Римен

Благородството на духа. Един забравен идеал
Автор: Роб Римен
Обем: 168 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Изток-Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-06-07
Нашата цена: 9.10 лв
 

Ние не организираме най-важните събития в живота си – те ни се случват. Денят, в който едно приятелство или голяма любов се явяват в живота, е неочакван. Часът, в който любим човек напуска живота ни, е неочакван. Онова единствено събитие, което променя съществуването ни, е неочаквано.
Сякаш тъкмо в такива моменти човешката душа – съзнаваща своята сила да оценява кое е важно и кое не е, кое винаги ще ни съпътства и кое можем да забравим – активира всичките си сетива и овластява паметта да направи подробен и старателен запис, който тя по-сетне ще присвои. Мозъкът е добър за данни и факти, които обаче забравя, щом спре да ги ползва. Ала съхраненото в сърцето не ще се изгуби никога. Това е показано със завладяваща простота в класическия холивудски филм „Когато Хари срещна Сали“. Просто попитайте възрастна двойка съпрузи кога са се срещнали за пръв път и те ще си спомнят с изумителна точност подробности от преди петдесет или шейсет години. Забравили са много неща, ала не и това, не и срещата, отпечатана в сърцата им.

Роб Римен завършва теология и философия в Тилбургския университет през 1992 г., след което се насочва към създаването и управлението на института „Нексус“ и едноименното издание, специализирани в областта на културната философия и интелектуалното развитие на европейската цивилизация. „Благородството на духа“ е преведена на испански, английски, немски, италиански, френски и румънски език.