Следващите 10 години. Къде бяхме и накъде отиваме - Джордж Фридман

Следващите 10 години. Къде бяхме и накъде отиваме
Автор: Джордж Фридман
Обем: 288 стр.
Формат в мм.: 145х215
Издател: ИК "НСМ Медиа"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-06-15
Нашата цена: 15.47 лв
 

Остър, полемичен, понякога краен или логичен до цинизъм, но винаги сладкодумен и с чувство за хумор – това е Джордж Фридман, авторът на бестселъра „Следващите 100 години”, който достигна невиждани тиражи за една иначе специфична тема, каквато е геополитиката.
Какво ни очаква през второто десетилетие на ХХІ век?
САЩ най-после ще осъзнаят, че са империя. Все по-рядко ще допускат емоционални авантюри и все по-често ще се държат като гросмайстор, който мисли с няколко хода напред. Русия ще затопли отношенията си с Германия. Стратегическата цел е общо икономическо пространство с Европейския съюз, а това означава алианс, значително по-могъщ от САЩ.
На Изток Китай ще изгуби темповете си на растеж. Костеливият триъгълник на тероризма - Афганистан, Пакистан, Индия, ще продължава да е земетръсна зона, а сделката на Америка с Иран ще облагодетелства Япония за сметка на Израел, Ирак и Саудитска Арабия.
Моралният синдром на Макиавели ще налага все по-големи отговорности към лидера на Белия дом – от него зависят републиканските устои на империята. Както показа финансовата криза от 2008 г., понякога е много трудно да различиш злодея от светеца.