Скъпоценни камъни, зодии и легенди - Елена Христова

Скъпоценни камъни, зодии и легенди
Автор: Елена Христова
Обем: 64 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Кибела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-06-20
Нашата цена: 6.37 лв
 

В популярна форма са разгледани 43 минерални вида, разновидности и биопродукти, чиито декоративни качества и физични свойства ги правят подходящи за изработване на изделия, носещи естетическа наслада. Текстът за всеки минерал следва еднаква структура: кратка характеристика, вярвания, лечебни и профилактични свойства според легендите.
Таблиците онагледяват и дават допълнителна кратка информация и са удобни за бързи справки.
Минералите играят изключителна роля в живота на човека. Още в зората на човешката култура нефритът, обсидианът, ясписът и кремъкът стават първите оръдия на хората в борбата им за съществуване. Първи доказателства за това са намерени в Африка с възраст 2,6 млн. години.
Ето защо настоящата книга безспорно е ценен справочник за всички любители на минералите, особено за тези, които ги свързват с окултни вярвания, легенди и им придават лечебни и профилактични свойства, както и за специалисти в областта на минералогията, археологията, етнографията, историята и др. Разгледана е ролята, значението и естетическото отношение на човека към скъпоценните камъни в различни племена, народи и епохи от човешкото развитие. Някои исторически факти за уникални скъпоценни камъни, достигайки до нас, са се превърнали в легенди, засилващи още повече значението и интереса към скъпоценните камъни в наши дни.

н.с. Чавдар Каров - НМП-БАН