Обикновени герои - Ева Жоли в сътрудничество с Мария Малагардис

Обикновени герои
Автор: Ева Жоли в сътрудничество с Мария Малагардис
Обем: 141 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Фама"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-06-20
Нашата цена: 10.92 лв
 

“Обикновени герои” е документален разказ за журналисти, служители на полицията, висши чиновници, банкери, обикновени граждани. Обединява ги едно: че волно или неволно са надникнали в скрития свят на корупцията и финансовите манипулации, проявили са куража да издигнат глас и са пострадали заради това.

Една от главите е посветена на България и на наши разследващи журналисти. Мария (Николаева), Асен (Йорданов), Росен (Босев) и др. са нашите обикновени герои, които са намерили важно място в книгата. Техните свидетелства пред журналистката Мария Малагардис, която събира материалите за очерците на Ева Жоли, изграждат мрачната картина на посткомунистическа, олигархична България, в която мафията и пипалата на Държавна сигурност душат свободата на словото и ако тя се размърда, я заливат с киселина, или я смазват с чукове.

Ева Жоли е магистрат, прочула се като безкомпромисен борец срещу корупцията. Водила е някои от най-скандалните съдебни дела, като това срещу петролния гигант Elf. Понастоящем е член на Европейския парламент.У нас е позната като представителката в Европейския парламент, която подложи на кръстосан разпит Румяна Желева и показа несъстоятелността на нейната кандидатура за еврокомисар. Издала е няколко документални книги, всяка от които е бестселър не само във Франция, но и извън нейните предели. Удостоена e с награда от „Прозрачност без граници”.