Кризисна икономика. Основен курс за бъдещето на финансите - Нуриел Рубини, Стивън Мим

Кризисна икономика. Основен курс за бъдещето на финансите
Автор: Нуриел Рубини, Стивън Мим
Обем: 116 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-06-21
Нашата цена: 13.76 лв
 

КАК НЕ ТРЯБВА ДА ПРОГНОЗИРАМЕ КРИЗИТЕ

През май 1930 година президентът Хърбърт Хувър уверено декларира „Ние преживяваме една от онези големи икономически бури, които периодично носят трудности и страдания на хората... Убеден съм, че вече преминахме най-лошото и с общи усилия бързо ще се възстановим. Няма нито един значим банков или индустриален фалит. Опасността е зад нас." Също през май, но седемдесет и осем години по-късно, финансовият секретар Хенри Полсън уверено заяви „Най-лошото е зад нас" и добави след седмица „По-близо сме до края на пазарните безредици, отколкото до началото."
Както Хувър, така и Полсън допуснаха класическата грешка на хора, жертва на финансов ураган. Те объркаха окото на бурята с края на кризата. Те едва ли са единствените мъдри мъже, които направиха подобни изказвания в средата на срива. По време на всяка криза има шепа оптимисти, които в един момент заявяват, че най-лошото е отминало. Интересно е, че този оптимизъм обикновено е искрен. Той не е опит за успокояване на пазарите, а отразява истинското вярване, че бурята е отминала.
За съжаление финансовите кризи са на приливи и отливи; рядко се случва да ударят еднократно и да утихнат. Наподобяват урагани, които набират скорост, отслабват за малко, след което събират още по-голяма разрушителна сила. Това е доказателство, че опасностите преди всяка голяма криза проникват навсякъде. Те не се лекуват от фалита или спасението на една банка или дори експлозията на цял финансов сектор.

Нуриел Рубини е професор по икономика в Stern School of Business към New York University. Притежава богат политически опит от службата си във федералното правителство. От 1998 г. до 2000 г. работи в Белия дом и Министерството на финансите на САЩ. Той е основател и президент на финансово-икономическата изследователска фирма Roubini Global Economics, редовно участва и представя възгледите си на Световния икономически форум в Давос. Съветник е на много централни банки по света.
Стивън Мим пише по икономически и исторически въпроси в The New York Times Magazine, The Boston Globe и други издания. Печелил е различни стипендии, а в периода 2003-2004 г. е стипендиант Newcomen Postdoctoral Fellow по история на бизнеса в Университета в Харвард. В момента е доцент по история на политиката, културата и икономиката на САЩ в Университета на Джорджия.