Mall - Ерик Богосян

Mall
Автор: Ерик Богосян
Обем: 244 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Парадокс"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-07-05
Нашата цена: 14.56 лв
 

Във взривоопасния си дебютен роман (2001) легендата на съвременния американски театър Ерик Богосян пресича съдбите на неколцина жители на едно предградие, които ще преживеят (или не) съдбоносна нощ в местния мол.

Мал, трийсетинагодишен откачалник, пристрастен към метамфетамините, застрелва майка си, подпалва къщата си и дебаркира в търговския център с два сака автоматично оръжие и план за голяма веселба.

Докато обърканият тийнейджър Джеф философства, медитира, взима есид и се мъчи да свали недостъпно момиче от тайфата, отегчената и склонна към булимия домакиня Дона се оглежда за „едно бързо“. Дани, самодоволно юпи и вманиачен воайор, чийто фетиш са младите модели на бельо, е заловен от охраната, докато наднича в дамските пробни, а тъжният емигрант от Хаити Мишел, който е изгубил всичко и сега работи като гард, търси Спасението.

Ироничен и провокативен както винаги, авторът ни предлага мрачния си, жив и хаплив коментар на една американска градска култура, задръстена от секс, наркотици, насилие, похот, фрустрация и еднопосочно мислене. Молът на Богосян е зловещ гротесков декор, сред който героите му – изгубените деца на града, – са отчайващо сами в медийно-консуматорските си вселени и отчаяно дръзки в опитите си да преоткрият вкуса на живота и самите себе си.