Езотерични записки. Новото в научно-образователната програма на Школата на Христос - Радея

Езотерични записки. Новото в научно-образователната програма на Школата на Христос
Автор: Радея
Обем: 167 стр.
Формат в мм.: 145х205
Издател: ИК "Хелиопол"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-07-12
Нашата цена: 4.55 лв
 

Съвременният свят има нужда от преосмисляне на науката като средство, чрез което е обяснявал своя произход и осъществявал развитието си. В това отношение „Езотерични записки“ подсказват подхода и възможните изходни позиции.
Записаната тук информация може да послужи като основа за създаване на Антропософия на съвремието.
Според нас „антропософия на съвремието“ означава възприемане за научна основа твърдението за Божествения произход на човека и природата. Необходимо е да се приеме като неоспорим факт информацията за Божествения творчески акт.
Действието „сътворение“ всъщност е процес – много задълбочен творчески процес, чиято първична структурна единица е Мисълта, Божествената мисъл, а съграждащите елементи са производни на Светлината. Светлината е енергията на мисълта.
Щайнер не успя да свърже християнството с антропософията, защото тръгна от науката към Бога, а не от Бога към науката. Той изискваше от теософията да бъде наука, а в същото време оставяше теорията за Божествения произход вън от науката. Тази теория е основа на всички науки: „Всичко чрез Него стана…“ Не може, колкото и крайно да изглежда това, да получи адекватно обяснение нито един факт от науката, ако не тръгнем от теорията за Божествения произход.
Антропософията на съвремието изисква да заработят в една посока религия, наука и езотерични знания. Всемирната научно-образователна програма – Школата на Христос, предлага на човечеството този път като съществен подход за постигане на качествено ново светоусещане.