Канибалът - Хосе Ваккаро Руис

Канибалът
Автор: Хосе Ваккаро Руис
Обем: 560 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Делакорт"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-08-16
Нашата цена: 16.38 лв
 

Писателят, архитект и адвокат Хосе Ваккаро Руис комбинира своята страст към писане с работата си, посветена на градоустройството и обществената администрация.

Той се осмелява да засегне една толкова полемична тема като детския канибализъм, досега едва загатвана като жанр в литературата или киното. "Канибалът" отива още по-нататък от полемиката. Този обширен черен роман описва проучванията на детектива Хуан Ховер. Натоварен да разследва смъртта на девойка от Барселона, починала от свръхдоза наркотик, Ховер открива зловещ трафик на новородени под маската на осиновяване, който го отвежда до къщата в планината, където старият Господар вече трийсет години поглъща деца с невинното съучастие на прислужничката си Мария и двете й ненормални деца.

"Канибалът" е нещо повече от криминален роман, той представлява пътуване без връщане в сърцето на дълбока Испания, която не само не е изчезнала, а продължава да ни причаква в ХХІ век: канибалска Испания на нашите праотци и може би наша. Един път в месеца трима осемдесетгодишни старци, бивши робовладелци в плантациите на Гвинея, честват много специален банкет в едно имение в Гредос.

"Комплекта" е другото наименование, отнасящо се за новороденото, което на всяка "среща" се поглъща с удоволствие от Господаря и неговите двама побратими. Крехко месо със сладникав вкус, което се топи, eдва влязло в устата. "Комплекта" се определя така, както би се определил някой елен или глиган, убит по време на лов.

Подчинена на властта и манипулациите на Господаря, леля Мария готви малките, но също така тайно погребва техните кости. Паралелно с канибалския сюжет върви и бременността на Хуани, самотна майка, чиято нишка служи за свързаваща част на романа. Ще може ли детективът Ховер да предпази новороденото и то да не послужи за вечеря?

В сложния свят, създаден от Ваккаро, никой не е съвсем виновен, нито съвсем невинен, освен малките жертви на канибала. Къде отиват бебетата, след като са погълнати?