Китайски загадки. Маймуната и тигърът - Робърт ван Хюлик

Китайски загадки. Маймуната и тигърът
Автор: Робърт ван Хюлик
Обем: 260 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Труд"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-08-16
Нашата цена: 7.27 лв
 

„Маймуната и тигърът“ е сборник с два разказа, които описват разследванията на съдията Ди в два различни момента от кариерата му. В единия разказ той е магистрат на Ханюан и попада на захвърлен в планинския пущинак труп с отрязани пръсти. Тао Ган влага много старание в разследването и е взет за постоянен помощник.
Втората случка е от „зрялата“ кариера на съдията Ди, когато той е на път за столицата, за да получи новото си назначение. Случайно се откъсва от спътниците си и намира подслон в едно стопанство сред полето, което става капан за Ди и обитателите му – отвън дебне банда свирепи престъпници, а отвътре – хитър убиец.

Робърт ван Хюлик (1910–1967) е нидерландски китаист, дипломат и писател. Освен многото научни трудове, които създава, Хюлик става известен на масовия читател с поредицата „Китайски загадки“ и техния главен герой съдията Ди. Магистратът Ди Жендзие (630–700) е запечатан в старинните хроники като мъдър и справедлив управник. Всяко разследване, което съдията Ди провежда, потапя читателя в екзотичния лабиринт на средновековен Китай, където той се сблъсква с изумителни прояви на жестокост и благородство, на низост и величие.