Антична митология /мека подвързия/ - Георги Батаклиев

Антична митология /мека подвързия/
Автор: Георги Батаклиев
Обем: 424 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Изток-Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-09-01
Нашата цена: 18.20 лв
 

Гръко-римската митология е неотменна част от духовния космос на просветения европеец – от Възраждането и Просвещението до наши дни. Съвременната европейска култура е стъпила върху два колосални стълба: християнската Библия и постиженията на античния дух, интегрална част от който (заедно с философията, театъра, литературните жанрове, Олимпийските игри, гражданския съд, идеите за обществено устройство, науките) е и митологията. Чудноватите и необикновени герои с техните непонятни страсти, деяния и подвизи може да изглеждат плод на необузданото и развихрено въображение на древния човек, но всъщност са разкази на непосветените за наблюдавани, но недоразбрани сакрални практики в едно общество на дълбок преход – от матриархата на древните обитатели на Средиземноморието пеласгите към патриархата на новодошлите индоевропейски народи и най-вече на гърците.

В настоящия сборник по азбучен ред са пресъздадени основните митове за повече от 1300 богове и герои на Античността. Имената им са изписани на езика на оригинала (гръцки или латински). Дадени са най-важните произведения на световното изкуство, в които те са намерили художественото си пресъздаване. Отразено е и присъствието им по нашите земи.

Всичко това прави от книгата не просто един от хилядите сборници по темата, а уникален справочник, написан специално за българския читател.