Legal English for Bulgarian Professionals - Georgi Niagolov, Penka Dumanova

Legal English for Bulgarian Professionals
Автор: Georgi Niagolov, Penka Dumanova
Обем: 128 стр.
Формат в мм.: 130x200
Издател: ИК "Сиби"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-09-01
Нашата цена: 25.00 лв
 

"Legal English for Bulgarian Professionals" е система за преподаване на юридически английски език, специално разработена за приложение в България. Тя обхваща основна правна терминология от следните области: обща теория на държавата и правото, устройство на съдебната система, административно, трудово, наказателно, гражданско, търговско, конкурентно право и право на Европейския съюз. Предимствата на системата са, че:
– подхожда към правната терминология на английски език като съвкупност от терминологични рамки - британска, американска и европейска;
– изследва тези рамки съпоставително и очертава съвпаденията и несъответствията между тях;
– запознава с английския превод на български юридически термини, като избягва повърхностните аналогии и еквивалентни значения и подчертава спецификите на понятията в различен езиков и правен контекст;
– развива умения за прецизна и диференцирана употреба на термините;
– изгражда способност за адекватно участие в различни професионални езикови ситуации;
– предлага интегрирана система от десет теста за отчитане на резултатите от езиковото обучение;
– може да служи като подготовка за International Legal English Certificate (ILEC).

Георги Няголов е доктор по английска средновековна и ренесансова литература и преподавател в катедрата по англицистика и американистика на СУ „Св. Климент Охридски”. Води курсове по специализиран английски език за юристи и икономисти. Работил е с представители на адвокатурата, съдебната власт и държавната администрация.
Пенка Думанова е дългогодишен преподавател по общ и специализиран английски език и по български език през контактен език английски. През по-голямата част от кариерата си тя съчетава богатия си преподавателски опит с познанията и интереса към методологията на чуждоезиковото обучение. Участва като съавтор в разработки на учебници и учебни помагала.
Брус Уитфийлд получава докторска степен по право от Университета Пепърдайн в Калифорния, САЩ, през 1988 г. Двадесет години работи като адвокат в Лос Анджелис. Специализира в областта на търговското право и международната търговия. Живял е в 7 държави и е работил в над 50. Понастоящем живее в София и преподава в СУ „Св. Климент Охридски“.