Суат Дервиш: Една жива легенда - Лиз Бехмоарас

Суат Дервиш: Една жива легенда
Автор: Лиз Бехмоарас
Обем: 306 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-10-04
Нашата цена: 12.74 лв
 

Първата любов на Назъм Хикмет – Суат Дервиш е жена, която никога не прекланя глава.

По-малката дъщеря на аристократично семейство, тя е една от най-значимите жени журналисти в края на Османската империя и първите години на Републиката…
Тя е турска писателка, чиито произведения са харесани и преведени на много езици. В България през 60-те години на ХХ в. особено популярен е нейният роман „Затворникът от Анкара”, преведен на български език.
Тя е първата любов на Назъм Хикмет, съпруга на Решат Фуат Баранер – организационен секретар на Турската комунистическа партия. Омъжвала се е няколко пъти, защото е имала проблеми във връзките си с мъжете, които допуска до себе си. Една красива и „немирна” жена.

Суат Дервиш е творец, успял да устои на времето чрез своята свръхчувствителност и способността си да наблюдава.

През септември 1970 г. Суат потегля от Москва към Турция с влак, но се отбива за няколко дни в София, като гост на Съюза на българските писатели. Отсяда в хотел „Балкан”. За краткото време, през което ще е в българската столица, планира да се срещне с част от българската интелигенция, с хонорарите от авторските права за българските издания да си купи разни неща, а след това отново да разгледа града, в който няколко пъти е била на младини.

Лиз Бехмоарас е една от забележителните съвременни турски журналистки и писателки. Автор е на осем книги, повечето от които биографични. Работи на свободна практика за редица турски и чуждестранни медии. Тя е и един от изтъкнатите преводачи от френски на турски език.

“Винаги съм си мислила, че когато пише биографията на един починал човек, чрез собствените си думи, дъха си, дори понякога давайки назаем собствените си мисли, писателят прави опит да го съживи.
И в никакъв случай темата не може да бъде избрана случайно.”
Лиз Бехмоарас