Акабадора - Микела Мурджа

Акабадора
Автор: Микела Мурджа
Обем: 160 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Ентусиаст/Enthusiast"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-10-10
Нашата цена: 10.68 лв
 

В сардинското село Сорени живее шивачката Бонария, която е доста заможна, но изключително скромна и обичана от всички. За изненада на съселяните си тя взема за своя духовна дъщеря Мария - четвъртото крадливо момиченце на бедна вдовица. Събитието се обсъжда в магазина, в кръчмата, на гроздобера...
Мария не знае нищичко за живота на леля Бонария: защо е останала сама, защо я прибира в дома си и се грижи за нея, защо настоява да се изучи, да усвои занаята ѝ? Още по-загадъчни са потайните нощни излизания на старата жена. Загърната в черен шал, тя изчезва по късни доби, връща се призори, а когато на сутринта камбаната в селото бие на умряло, изобщо не е изненадана. Какво общо има старицата с първия и последния ден от живота на човека?

Микела Мурджа намира най-поетичния литературен начин да даде честен отговор на многото въпроси, вълнували както хората в Сардиния през 50-те години, така и съвременния компютъризиран хомо сапиенс.

Микела Мурджа е родена в Сардиния през 1972 г. Завършва Теология и дебютира на литературната сцена през 2006 г. с трагикомичния си роман „Светът трябва да знае“, който по-късно става основата на филма на италианския режисьор Паоло Вирци - „Целият живот пред нас“. През 2008 г. Мурджа издава пътеводител с разкази за Сардиния – „Пътуване в Сардиния. Единадесет маршрута на невидимия остров“.