Човекът, който уби Хитлер - Анонимен

Човекът, който уби Хитлер
Автор: Анонимен
Обем: 69 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Памет"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-11-08
Нашата цена: 7.28 лв
 

Книгата, която държите в ръцете си в много отношения се различава от останалите: първо тя няма автор, или ако трябва да бъдем точни, неговото име е неизвестно. Не е известна и точната дата на отпечатването и - предполага се, че това е станало през 1939 г. в Англия. Когато за пръв път взех оригинала в ръка, той се оказа необичайно тежък.
В началото не разбрах защо. Отгърнах черната корица, върху която с едри букви, като че написана с четка за боядисване, пишеше "Човекът, който уби Хитлер". Всяка страница на книгата беше отпечатана върху груб, дебел картон. Запитах се защо?
Вероятно защото във военната 1939 хартията е била кът, затова. Това е годината, която официално се смята за начало на Втората световна война, макар че Испания, Италия, Чехословакия, Полша отдавна са окупирани от фашистите.
Прочетох книгата на един дъх. Дълго мислих как да я нарека - роман или новела. не се наемам да оценявам литературните й качества, но разказаното в нея много точно отразява тогавашната политическа обстановка в Германия и Европа.

Надявам се и вие, драги читатели, да оцените по достойнство искреността и обективността на автора, който и да е бил той!

Мария Петрова