Подземното пътешествие на Нилс Клим - Лудвиг Холберг

Подземното пътешествие на Нилс Клим
Автор: Лудвиг Холберг
Обем: 288 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Делакорт"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-11-11
Нашата цена: 10.92 лв
 

Първия научно-фантастичен роман в света, съдържащ представи както за утопични, така и за дистопични обществени форми.

"Подземното пътешествие на Нилс Клим" е утопичен роман, написан на латински, но скоро след публикуването му преведен на множество езици.
По време на излет в покрайнините на Берген младият теолог Нилс Клим пада през дупка в земната кора и се озовава в един подземен свят. Тук той предприема фантастично пътешествие из най-чудни кралства, например идеалната страна Поту, чиито жители са ходещи дървета, и където цари социална справедливост. Всички намират своето място според способностите си и е въведено равенство между половете.

Философските въпроси са повдигнати по отношение на времето на Холберг, но особено идеите му за толерантността, религията и ролите на половете са неудобно актуални и днес.

Лудвиг Холберг (1684 – 1754) е роден в Берген, но след пространни пътешествия из Европа се установява в Копенхаген, където става професор в университета. Творчеството му е изключително богато и се разгръща от исторически и биографични книги до кратки сатирични произведения и епиграми. Досущ като някой съвременен комик той сервира критически послания, камуфлирани с хумор, като по този начин успява да отпечата текстове, подлежащи на цензура и способни да го пратят на кладата. Приносът му към художествената литература включва дълга редица комедии от 20-те години на XVIII век, все още усърдно поставяни в Европа.