Волжка България и Казанското царство. Предания и легенди на народите по Средна Волга - Георги Владимиров

Волжка България и Казанското царство. Предания и легенди на народите по Средна Волга
Автор: Георги Владимиров
Обем: 112 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Летера"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-11-15
Нашата цена: 10.92 лв
 

Книгата на д-р Георги Владимиров предлага нов прочит на легендите и историческите предания на тези народи от Поволжието, за които се смята, че са наследници на волжките българи. Те ни връщат далеч назад в историята на втората средновековна българска държава, за да ни разкрият един малко познат за широката българска публика вълшебен свят на народното творчество, населен с митични змейове и великани, исторически герои и принцеси, вещи магьосници и прорицатели. Книгата представя уникалната култура и светогледа на волжките българи от ІХ–Х век насетне, съчетаващи езически представи и фолклорен ислям, просъществували в Средното Поволжие до средата на ХVІ век.

Доц. д-р Петко Христов,
Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките

Българите във Волго-Уралския регион създават свои предания и легенди, в които влагат своя възглед за света, историята, създаването на големите градове на Волжка България, приемането на исляма, героичната борба срещу монголо-татарите и т.н.

В настоящата книга са събрани най-интересните произведения, достигнали до нас от древните ръкописи и устното народно творчество на татарите от Поволжието и Приуралието, башкирите, чувашите, в етногенеза на които волжките българи изиграват важна роля.
Проф. д.и.н. Гамирзан Давлетшин,
Татарски държавен хуманитарен институт, Казан