Нобелистът - Елена Алексива

Нобелистът
Автор: Елена Алексива
Обем: 312 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-11-23
Нашата цена: 12.90 лв
 

Една топла пролетна привечер луксозен автомобил прекосява центъра на София на път към Университета. В него е Нобеловият лауреат за литература Едуардо Гертелсман, дошъл в страната на среща със своите български читатели. През нощта обаче писателят изчезва безследно от хотела си, а на следващата сутрин в телевизията се получава загадъчен видеоклип, в който неизвестни похитители искат откуп за отвлечения нобелист.
Три дни по-късно край обезлюденото село Малиново е открит трупът на писателя Асен Войнов, облечен в дрехите на Нобеловия лауреат.
Разследването е възложено на инспектор Ванда Беловска. Подложена на силен политически натиск от ръководството на Системата, постоянно заплашвана от своя шеф, Беловска не подбира средствата, които могат да я отведат до истината. Водена от максимата, че единствено престъпникът знае всичко за престъплението, тя се забърква в съмнителни отношения със съмнителни хора, тласкани от болезнени и налудничави амбиции.
Със съсипан личен живот и билет, купен от неин информатор, инспектор Беловска най-сетне стига до Цюрих, където могъща литературна агенция буквално отглежда нобелисти. В битката за слава и огромни тиражи всичко е позволено. Но къде все пак е Гертелсман? И кой ще бъде българският Нобелов лауреат?