Правото на Европейския съюз и преките данъци на държавите-членки - Сашо Пенов

Правото на Европейския съюз и преките данъци на държавите-членки
Автор: Сашо Пенов
Обем: 220 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиби"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-12-08
Нашата цена: 16.00 лв
 

Книгата представлява актуално изследване на влиянието на правото на ЕС в специална област, каквато е правната уредба на преките данъци в държавите-членки. Въпреки разнообразието на данъчните системи, функционирането на вътрешния пазар и постигането на целите на ЕС налагат хармонизация и координация на прякото данъчно облагане. Изследването е насочено към това да се очертае комплексният характер на материята на правото на ЕС, относима към преките данъци, и да се дадат на читателя систематични познания за нея. В книгата теоретично е анализирано значението на четирите основни свободи за правната уредба на преките данъци. Разгледани са и основните актове на вторичното право на ЕС, относими към тази уредба. Изводите са подкрепени с примери от съдебната практика на Съда на Европейския съюз, като е включено и приложение, съдържащо основните решения.
Трудът е предназначен за практикуващи юристи, научни работници и студенти по право, както и за всички, които имат интерес от прилагането на принципите на законност и справедливост при данъчното облагане.

Сашо Пенов е преподавател по финансово и данъчно право в Юридическия факултет на СУ ”Св. Климент Охридски”. Адвокат от Софийската адвокатска колегия.