Как попкорнът измести фъстъците. Раждането на звука в киното - Владимир Игнатовски

Как попкорнът измести фъстъците. Раждането на звука в киното
Автор: Владимир Игнатовски
Обем: 216 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Рива"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-12-15
Нашата цена: 10.92 лв
 

Владимир Игнатовски е професор, доктор на изкуствознанието, преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Автор е на изследвания в областта на филмовата история и теория, зрелищните изкуства и масовите комуникации и на книгите.

Уорнър Брадърз били пред фалит и в търсене на спасение се заловили със звуковото кино. Хари Уорнър не би пресякъл улицата, за да гледа филм със звук. Първият зувков филм е "Певецът от джаза", чийто оглушителен успех на премиерата принудил босовете от Холивуд незабавно да се заемат с този проблем. Звукът идва на екраните естествено, последица от вътрешното, органично развитие на изразните средства на киното...

Тази книга разказва истинската история като я търси в документите и свидетелствата на очевидци. Какво е значението на индустриалната революция и на настъплението на новите комуникационни технологии, телефона, радиото; защо раждането на звука в киното съвпада с появата на първите хладилници и прахосмукачки? Защо в кината на Америка били принудени да се откажат от небелените фъстъци и да преминат към добре познатите ни днес пуканки... и какви последици има този факт за цялата кинематографична индустрия?