Сказание за лисицата - Сьоун

Сказание за лисицата
Автор: Сьоун
Обем: 202 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Intense"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-12-20
Нашата цена: 9.10 лв
 

В събота, 17 април 1868 в скалите на Рейкянес засяда внушителна платноходка. Сред бъчвите рибно масло на една от палубите е намерено немощно същество – младо и, както изглежда, умствено изостанало момиче. Нейното име е Абба.
Билкарят Фридрик Фридьоунсон от Брека я приютява и двамата остават да живеят в наследения от баща му имот до нейната смърт. Тогава започват разприте между Фридрик и Балдур Скугасон, пастора на Далур, за чиято истинска същност никой не предполага …

Сигурьоун Биргир Сигурдсон (Sigurjón Birgir Sigurðsson), с артистичен псевдоним Сьоун (Sjón) е роден през 1962 година. Издал първата си стихосбирка едва на 16-годишна възраст, днес той е един от най-превежданите исландски писатели, известен със своята проза, поезия, сценарии, участия в изложби и музикални проекти. Сьоун е автор на текстовете на редица песни на исландската певица Бьорк (Isobel, Bachelorette, Jóga, Oceania, Wanderlust), включително този на «I"ve Seen It All» от филма «Танцьорка в мрака», за който Сьоун получи номинация за Оскар през 2000 година и номинация за Златен глобус през 2001 година.
Романът «Сказание за лисицата» («Skugga-Baldur») е носител на литературната награда на Северния съвет за 2005 година, номинация за Independent Foreign Fiction Prize (награда за чуждоезична проза на британския вестник Independent) през 2009 година и номинация за 2011 Jan Michalski Prize for Literature (литературна награда на името на Ян Михалски). Романът е издаден на 18 европейски езика, предстои публикуването му на още няколко.