Трите пътеки към щастието. Живот в магическа хармония с практиките на древната мъдрост за здраве, любов и благополучие - Рут Клайдсдейл

Трите пътеки към щастието. Живот в магическа хармония с практиките на древната мъдрост за здраве, любов и благополучие
Автор: Рут Клайдсдейл
Обем: 232 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "AMG Publishing"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-03-02
Нашата цена: 10.32 лв
 

Колкото и да се променя светът и ние, хората, заедно с него, копнежите на човешкото сърце остават едни и същи, във всяка една епоха – в това ни убеждава книгата „Трите пътеки към щастието”. Чрез нея авторката Рут Клайдсдейл цели да запознае съвременния човек с някои от тайните на древната мъдрост и да му покаже как би могъл да ги използва и днес, в XXI век, за да направи живота си малко по-смислен, а всекидневието си – по-спокойно и хармонично.

Изследвайки в своята работа културата на Ренесанса, вниманието на Рут Клайдсдей е било привлечено от една забележителна, но не толкова популярна за днешните хора личност – тази на Марсилио Фичино. Фичино бил едновременно лекар, астролог, философ, музикант и маг. Извличайки практични съвети от древните мистерии и философиите на Питагор и Платон, Фичино композирал лечебна музика, създавал ритуали за привличане на любов и късмет, предлагал съвети за здраве и работа, създал цялостна система за самоусъвършенстване и постигане на по-щастлив живот.

За съжаление, въпреки че е притежавал енциклопедични познания, извлечени от най-различни древни учения и философии, този изключителен човек не е систематизирал своите открития и прозрения. Ето защо Рут Клайдсдейл решава да го направи. Тя извлича есенцията от методите и съверите на Фичино и ги предлага на съвременните читатели в книгата „Трите пътеки към щастието”. Взети заедно, те предлагат чудесни препоръки за това как да извървим пътя към щастието във всяка една област – от грижата за тялото до развиване на богат духовен живот. От нея читателят ще научи как:

• да балансира в тялото си четирите елемента – огън, въздух, вода и земя, за да поддържа добро здраве.
• да се докосне до потребностите на своята най-дълбока същност – душата, за да знаете как да я подхранва всекидневно и да се чувства щастлив.
• да разбере как любовните му връзки са огледало на него самия и да научи как да отвори място за любовта в сърцето и живота си.
• да открие какво качество му липсва – може би търпение, вяра или социални умения, и да използва древните методи на астрологията, за да го развие.
• да научи как да се освобождава от излишния багаж – ненужни желания и привързаности, за да живее тук и сега и да приема живота като истинско духовно пътуване.

Съветите на древната мъдрост, описани в книгата, са особено актуални днес, за съвременните хора, свикнали да водят застоял начин на живот и да се вълнуват повече от сетивното и материалното. Те ще им помогнат да внесат зрънце магия във всекидневието си и да потърсят нов поглед към проблемите си. Ако вземем темата за здравето например, древните мъдреци са разглеждали тялото като изградено от четири елемента, или стихии. Използвайки съветите в книгата, читателят ще разбере какво означава всеки един елемент – огън, въздух, вода и земя, и как може да увеличи съдържанието на онзи от тях, който му липсва, за да постигне физически баланс. Емоционалното здраве също се корени в равновесието и способността да ценим настоящия момент, а благодарение на техниките и медитациите в книгата лесно бихме могли да развием тези свои умения.
Всеизвесно е, че качеството на живота ни зависи особено от това дали сме избрали правилната за нас професия и дали можем да изграждаме здрави връзки с близките ни. Също като древните, и съвременните хора разполагат с едно много мощно помощно средство в тази насока – астрологията. Не е необходимо човек да се задълбочава или да вярва в нея, идеята на авторката е да познаваме планетните енергии и да осъзнаем, че всяка една от тях се съдържа в самите нас. Като използваме енергията на Венера и разбираме смисъла й например, ние можем да увеличим притока на любов в живота си – и то не само в смисъл на интимни връзки, но и като способност да създаваме красота, тъй като любовта и красотата са винаги свързани. Независимо дали търсим повече нежност, сигурност, търпение или инициатива – способността на древната мъдрост да свързва символиката на планетите с предмети и теми от всекидневието би ни помогнала значително.
Марсилио Фичино е твърдял, че да си щастлив, не значи да живееш без проблеми. Откриеш ли своя път обаче, животът ти добива смисъл и става много по-приятен. Ето защо върхът на неговата система е стремежът към съвършенство и връзката с душата. Книгата „Трите пътеки към щастието” изразява твърдото му убеждение, споделяно от толкова други древни мъдреци и философи, че всеки един от нас е частица от живия огранизъм на Вселената, миниатютно копие на Космоса. За да сме щастливи, ние трябва да сме в хармония с космическите ритми и да следваме гласа на душата си, а това може да се постигне с най-различни техники, рутуали и медитации, част от които са описани в книгата.

Рут Клайдсдейл е магистър по история на изкуството и автор на статии по философия и религия в английски и американски издания. Има диплома по астрология. Изнася лекции в Националната галерия в Лондон и е преподавател по ренесансово изкуство. Проявява специален интерес към изучаването на космическите символи в творбите от тази епоха. Автор е на книгата „Тайното знание. От песента на Орфей до мистичните учения на XX век”, издадена в България от AMG Publishing през 2010 г.