Наивният и сантименталният писател - Орхан Памук

Наивният и сантименталният писател
Автор: Орхан Памук
Обем: 160 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Еднорог"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-03-06
Нашата цена: 11.35 лв
 

Орхан Памук е носител на Нобелова награда за литература за 2006 г. Романът му "Името ми е червен" печели присъжданата в Дъблин международна литературна награда ИМПАК. Книгите му са преведени на повече от петдесет езика. Живее в Истанбул.

Какво се случва в съзнанието ни, когато четем? По какъв начин романът постига неповторимото си въздействие, различно от това на филм, пиесата или картината? Орхан Памук представя творческото си кредо в поредицата лекции, изнесени в Харвардския университет - събрани в тази задълбочена и проникновена книга.

"Моята основна цел беше да анализирам въздействието на романите върху техните читатели, начина, по който работят писателите и по който биват написани романите. Моите преживявания като читател на романи и писател на романи се преплитат. Най-добрият начин да изучаваш романа е да прочетеш великите образци на жанра и да се стремиш да напишеш нещо подобно на тях. Понякога чувствам истината в думите на Ницше: преди да започне да говори за изкуство, човек трябва да се опита да създаде произведение на изкуството."
Орхан Памук