Светът в жълто - Алберт Еспиноса

Светът в жълто
Автор: Алберт Еспиноса
Обем: 168 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жанет-45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-03-16
Нашата цена: 8.90 лв
 

"Боледувах от рак в продължение на десет години – от четиринайсет до двайсет и четири. Това не значи, че съм прекарал десет години в болница, а че в течение на десет години посещавах различни болници, за да се лекувам от четири вида рак: два пъти в един и същи крак, в белия дроб и в черния дроб.

По пътя оставих единия си крак, единия си бял дроб и парче от черния си дроб. Но трябва веднага да кажа, че докато боледувах от рак, бях щастлив. Спомням си го като един от най-хубавите периоди в живота си.

Може да ви смае поставянето на тези две думи една до друга: щастлив и рак. Но си беше така. Ракът ми отне материални неща – единия ми крак, единия ми бял дроб, къс от черния ми дроб – но ми позволи да науча много други неща, които иначе никога не бих могъл да разбера сам.

Какво може да ти даде ракът? Мисля, че списъкът е безкраен: да разбереш кой си, да разбереш какво представляват хората, които те заобикалят, да разбереш границата на своите възможности и преди всичко да преодолееш страха си от смъртта. Може би това по-следното е най-ценното.

Това, което ще обясня в тази книга, не е нищо друго, а именно как бихте могли да приложите във всекидневния живот онова, което научих от рака. Kато се позамисля, книгата можеше да бъде озаглавена „Как да победиш живота чрез рака“. Звучи странно, звучи точно обратното на повечето книги, които се пишат. Но е така."

Алберт Еспиноса (Барселона, 1974), по образование промишлен инженер, е киносценарист и драматург, режисьор, актьор и писател.
На тринайсетгодишна възраст е диагностиран с остеосаркома, заради което се налага да отрежат единия му крак. Страда от метастази, поради което отстраняват единия му бял дроб (на шестнайсет) и част от черния дроб (на осемнайсет). Прекарва общо десет години по болници, и този опит вдъхновява много от сценариите му за киното и театъра. Филмът „Четвърти етаж“, създаден по негов сценарий и разказващ за преживелиците на група болни от рак деца по време на престоя им в болницата, получава редица международни награди, включително номинация за най-добър филм на наградите „Гоя“ (2004).
Алберт е носител на многобройни отличия за своите текстове. Освен на документалната книга „Светът в жълто“ (2008) е автор и на два романа, „Всичко, което можехме да бъдем аз и ти ако не бяхме аз и ти“ (2010) и „Кажи ела и зарязвам всичко... само кажи ела“ (2011), която се превръща в най-продавано заглавие на празника Сан Жорди в през 2011 г. (на 23 април, обичана дата в Барселона, по стара традиция влюбени, приятели и роднини си подаряват книги и червени рози - на тази дата често се случват половината от годишните продажби на книги в града).