Предвидимо ирационални. Кои са силите, формиращи нашите решения - Дан Ариели

Предвидимо ирационални. Кои са силите, формиращи нашите решения
Автор: Дан Ариели
Обем: 304 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "НСМ Медиа"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-04-03
Нашата цена: 16.38 лв
 

Книгата не е в наличност
Култовият бестселър на Дан Ариели е модерната Библия в света на бизнеса и политиката. Кои са силите, формиращи нашите решения?

* Защо цените постоянно скачат?
* Защо плащаме много, когато не плащаме нищо?
* Защо парите ни правят по-почтени?
* Защо надценяваме онова, на което сме собственици?

Скандален, провокативен и с брилянтно чувство за хумор – това е Дан Ариели, професор по бихевиористична икономика в Масачузетския технологичен институт и гост лектор в другите топ университети на САЩ. „Тази книга не е само култов бестселър, тя е настолна книга, която с удоволствие ще препрочитате” – така „Ню Йорк таймс” обяснява феноменалния успех на „Предвидимо ирационални”.

Класическите икономически теории се базират върху твърдението, че човек винаги взема рационални решения, а когато нещо се обърка, задължително се появява „невидимата ръка” на Адам Смит, която балансира пазарните отношения. Това е фундаментът на съвременната цивилизация.

„Да, ама не” – опонират от лагера на Дан Ариели. Там вярват, че няма абсолютни истини. Според тях човек не винаги взема правилните решения и дори е последователно ирационален. Така се ражда т.нар. бихевиористична /поведенческа/ икономика – най-модерната визия за човечеството през ХХІ век, която претендира, че може да превърне света в по-приятно място за живеене.