Да прекосиш Хималаите. 5 000 километра пеша през Бутан, Непал, Тибет, Индия, Пакистан, Афганистан - Александър Пусен, Силвен Тесон

Да прекосиш Хималаите. 5 000 километра пеша през Бутан, Непал, Тибет, Индия, Пакистан, Афганистан
Автор: Александър Пусен, Силвен Тесон
Обем: 336 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Вакон"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-04-05
Нашата цена: 14.56 лв
 

Шест месеца поход в митичния и същевременно непознат свят на Хималаите

Те тръгват от Бутан през месец май, чувствайки се невзрачни пред безкрайността от планини, която им предстои. Шест месеца по-късно и след изминати 5000 километра, Александър Пусен и Силвен Тесон стигат в Таджикистан вече изпълнили своята мисия: да прекосят пеша, от изток на запад, цялата Хималайска верига, придържайки се възможно най-близо до въображаемата ос, която свързва четиринадесетте най-високи върхове на масива.

И читателят открива, че Хималаите се състоят от множество „Хималаи“: населени с различни народи – от лепча до кохистани, и с разнообразна природа – от обширни и покрити с цветя плата до напукани ледници...

Двамата младежи се впускат в приключението без каквито и да било предразсъдъци и без нищо предварително осигурено. Отказват да ползват палатки, да носят провизии и да бъдат съпровождани от носачи. Така, за да се хранят и подслоняват в този слабо населен район, разчитат на случайни срещи. Книгата разказва освен за конкретния физически подвиг и за забавения ритъм на живот и немотията на човека в света без техника, за зараждането на позабравените в наши дни отношения между чужденец и домакин. И освен това – за приключенския дух, който е въодушевявал през вековете големите пионери.

Александър Пусен и Силвен Тесон преминават граници, къде нелегално, къде не, колкото географски, толкова и духовни: медитират, полудяват, опияняват се от височината. Ентусиазираният разказ дава представа за Хималаите и за интересния свят, в който живеят техните жители.