Изкуството на разбираемия код - Д. Босуел и Т. Фучър

Изкуството на разбираемия код
Автор: Д. Босуел и Т. Фучър
Обем: 224 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "ЗестПрес"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-04-11
Нашата цена: 20.02 лв
 

Авторите на книгата са събрали и анализирали стотици примери за „лош програмен код, след което са установили какви са причините един код да бъде „лош" и са създали техники за неговото подобряване. Какви са техните изводи? Трябва да пишете програмите си така, че времето, необходимо на някой друг да разбере кода ви, да бъде минимално – дори ако този „някой" сте вие.
Тази книга акцентира върху основни принципи и практически техники, които можете да прилагате винаги, когато пишете код. С помощта на лесни примери, написани на различни езици, всяка глава от книгата представя отделен аспект на програмирането и демонстрира начини за подобряване на разбираемостта на кода.

Ето какво казват авторите в предговора:
"...Целта на настоящата книга е да ви помогне да усъвършенствате кода си. И под „код" имаме предвид буквално програмните редове от вашия текстов редактор. Тук не става въпрос за общата архитектура на проекта или за избора на шаблон за проектиране. Тези неща са важни, но от собствен опит можем да кажем, че голяма част от програмирането включва работа с „основните" дейности като именуване на променливи, писане на цикли и решаване на проблеми на функционално ниво. Съществено място в този процес заема четенето и редактирането на вече съществуващ код. Надяваме се, че тази книга ще ви бъде толкова полезна, че ще я препоръчате на всичките си колеги..."