Априлската вещица - Майгул Акселсон

Априлската вещица
Автор: Майгул Акселсон
Обем: 302 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Дамян Яков"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-04-23
Нашата цена: 14.38 лв
 

Неописуемо разтърсваща… и прекрасна!
Вестник „Експресен”

Романът е мистичен психологически трилър с фантазни елементи, главно чрез включването в своята структура на водещата мистична линия на главната героиня.

Още с появата си романът носи на Майгул Акселсон главозамайващ успех и най-престижните литературни награди на Швеция. Книгата е преведена на повече от 25 езика в милионни тиражи.
В центъра на пронизващата съвременна драма е сложно преплетената съдба на четири жени, които по силата на обстоятелствата стават сестри – лекарката Кристина, физикът-изследовател Маргарита, алкохоличката и наркоманка Биргита и парализираната по рождение Десире, която не може нито да ходи, нито да говори. Изоставена от майка си на милостта на социалните служби, Десире е надарена с остър ум и удивителни способности. Запознавайки се с трудовете на гениалния физик Стивън Хокинг, тя прониква в тайните на атомите и осъзнава своите свръхестествени способности. Тя е априлска вещица и, следвайки персонажа от разказа на Рей Бредбъри, може лети през времето и пространството, да прониква в тялото на всяко живо същество или дори в неодушевен предмет, да влиза в съдбите на своите сестри и с ръцете на невидимо момиче да прегръща своя единствен любим. Но всяко нещо има своята цена. Своята разплата.

ЕДНА ОТ МОИТЕ СЕСТРИ ОТКРАДНА ЖИВОТА, КОЙТО БЕШЕ ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА МЕН. ИСКАМ ДА РАЗБЕРА КОЯ.

Така разсъждава Десире в болничното си легло, заобиколена от задушаващата любезност на персонала около себе си, обречена на живот в дом за инвалиди.

Борба за оживяване, преодоляване на самотата и търсене на любовта – това е емоционалния фон, върху който се разгръща повествованието, където реалното и повседневното органично се свързват със свръхестественото и мистичното. Това е едновременно притча и безмилостно огледало на съвременния ни живот.
Монументална психологическа драма, изпълнена с тъга, състрадание, а също и с тежък поток на съзнанието, понякога на границата на отчаянието.