Моралният пейзаж - Сам Харис

Моралният пейзаж
Автор: Сам Харис
Обем: 336 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Изток-Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-05-07
Нашата цена: 16.38 лв
 

В тази изключително провокативна книга Сам Харис свързва морала с останалата част от човешкото познание. Харис определя морала с оглед на благосъстоянието на хората и животните и твърди, че науката може да ни каже не само какви сме, но и какви трябва да бъдем. Според автора моралният релативизъм е просто заблуда – и то заблуда, за която човечеството е принудено да плаща все по-висока цена. Най-сетне, убеден е Харис, на намесата на религията в областта на човешките ценности може да се сложи край: също както няма християнска физика и мюсюлманска алгебра, не може да съществува и християнски или мюсюлмански морал. Използвайки опита си като философ и специалист по невронаука, както и онова, което е научил на фронтовата линия на „културните войни“, Харис ни предлага една книга, която може да промени изцяло бъдещето на науката и да предложи нова, стабилна основа за човешко сътрудничество.

Автор на няколко бестселъра и на редица статии в различни престижни медии, Сам Харис се утвърди като един от най-дръзките млади умове на рационалното мислене. Работата му е обсъждана и публикувана в „Нюзуик“, „Тайм“, „Сайънтифик Американ“, „Нейчър“, „Ролинг Стоун“, „Ню Йорк Таймс“, „Бостън Глоуб“, „Атлантик“ и много други. Харис е съосновател и изпълнителен директор на фондация „Разум“, чиято цел е да разпространява научното знание и светските ценности в обществото. Завършил е философия в университета „Станфорд“ и има докторска степен по невронаука от Калифорнийския университет.

Сам Харис вдъхва интелектуален плам в един стар дебат. Докато четете тази вълнуваща и дръзка книга, няма как да не усетите как земята, на която са стъпили всичките ви уж солидни възгледи, потръпва под краката ви. Разумът никога не е имал по-страстен защитник.
Иън Макюън

Жива, провокативна, навременна... Харис убедително защитава морала, основан на човешкото благосъстояние и тясно преплетен с науката и рационалността – изключително привлекателен възглед, който нито един мислещ човек не може да си позволи да пренебрегне.
Стивън Пинкър

Подкрепена с океан от емпирични доказателства, въоръжена с непробиваеми аргументи... Смела книга.
„Сайънтифик Американ“

Вдъхновяваща книга, издигнала за свое знаме възможността за рационално, научно разбиране на това как да живеем добре, свободни от излишната тежест на религиозното суеверие и културната принуда.
„Файненшъл Таймс“