Петото дете - Дорис Лесинг

Петото дете
Автор: Дорис Лесинг
Обем: 168 стр.
Формат в мм.: 150х220
Издател: ИК "Летера"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2012-05-09
Нашата цена: 13.65 лв
 

"Петото дете" е смразяваща, завладяваща и дълбоко тревожеща книга, която може да се определи като роман на психологическия ужас. В разгара на сексуалната революция от 60-те години на миналия век Дейвид и Хариет споделят старомодния идеал за щастливо семейство с много деца. В началото техният брак е точно такъв, какъвто са си мечтали - раждат се четири хубави, здрави и умни деца. С петата бременност на хариет нещата се преобръщат - рожбата Бен е истинско чудовище и превръща живота им в ад. Оттук насетне те насочват цялата си енергия за "очовечаването" на петото дете, но се отчуждават един от дуг. Четирите им "истински" деца охладняват към вече мрачния си дом и едно по едно отлитат в свои посоки... Неумолимо извънземно присъствие превръща в отломки мечтата за щастлив семеен живот...

Дорис Лесинг /родена през 1919 г./ е живата легенда на британската съвременна литература. Лесинг е единадесетата жена и най-възрастният творец лауреат на Нобелова награда за литература. През 2007 г. Шведската академия й присъди отличието, определяйки я като "най-епичния описател на женския опит, който със скептицизъм, плам и мечтателен устрем подложи разделената цивилизация на внимателно изследване".

С "Петото дете" /1988 г./ Дорис Лесинг триумфира в сферата на фантастиката, нова за нея. Тя създава един зловещо реалистичен роман, ярък образец за съвременна история на ужасите, внушителен до последната дума.