Досието. Една лична история - Тимоти Гартън Аш

Досието. Една лична история
Автор: Тимоти Гартън Аш
Обем: 256 стр.
Формат в мм.: 145х215
Издател: ИК "Фама"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-06-01
Нашата цена: 12.74 лв
 

Тимоти Гартън Аш /1955/ е изтъкнат британски историк, публицист и журналист, преподавател в Оксфорд. Носител е на наградите "Джордж Оруел", "Съмърсет Моъм" и на Европейската награда за есеистика, удостоен с ордени за заслуги от Чешката република, Германия и Полша. Член на Кралското общество за изкуства.

През 1978 г. един млад англичанин, историк, пребивава известно време в Източен Берлин, за да подготви докторската си дисертация на тема Третия райх. Двадесет години по-късно, след падането на Стената, той се връща там, за да проучи похватите на някогашната държавна сигурност и бившата ГДР. И установява, че тогава Щази го е водила под кодовото име "Ромео" и че обемистото му досие е потресаващо свидетелство за потъпкване на човешки права, лични трагедии, бюрокрация, доносничества и предателства...

"Досието" на Тимоти Гартън Аш е страховито пътуване из тъмните подмоли на тоталитаризма и въпреки документалния си характер заема достойно място редом с творби като "1984" на Оруел и "Мрак по пладне" на Артур Кьостлер.