Даоистка алхимия - Валери Иванов

Даоистка алхимия
Автор: Валери Иванов
Обем: 217 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Шамбала"
Мека подвързия
Дата на включване: 2000-05-25
Нашата цена: 4.55 лв
 

Тази книга е посветена на Пътя, Дао и на Човека. Търсещите пътя се нуждаят от ориентир

- такъв ориентир е Тайдзи, който е вързан с древно-китайската натурфилософия, книгата на Промените Идзин и основното даоско съчинение - Дао дъ дзин. Философията на природата обяснява процесите, извършващи се в заобикалящия ни свят чрез играта на петте елемента

- метал, вода, дърво, огън и земя. Обетът е постоянен в своято променливост - от безпределната пустота У дзи, чистото състояние на нещата. Възниква Тайдзи - Великият Предел, който поражда двете противоположности

- Ин и Ян. Комбинирайки се помежду си Ин и Ян образуват осемте триграми

- небе, земя, огън, вятър, вода, езеро, планина и гръм, а когато те се свържат, образуват 64 хексаграми. Всяка от триграмите символизира връзките между Небето, Земята и Човека.

В настоящата книга се разглеждат ценни аспекти при практикуването на Тайдзи, в нея ще откриете, че човешкото тяло и човешкият дух са странна лаборатория, в която кипи неимоверен вътрешен живот. На едно вътрешно ниво практикуващият Тайдзи става чувствителен и резонансен към играта на петте елемента и сам участва в нея. Оттук започва и безкрайният танц с универсума. Човекът се превръща в антена, долавяща промените в динамичния свят и резонираща в съответствие с тях. Като резултат получава своето съкровище, своя „философски камък". За практикуващите Тайдзи книгата е ценен съветник в бойните приложения, в техниките и начините на поведение с противника.
Този, който се поддаде на порива да тръгне по пътя, не хвърля поглед назад, защото пътят не е усилие, а стремеж и любов. Един безкраен процес, чийто край е пълен с изненади.