Франкенщайн - Мери Шели

Франкенщайн
Автор: Мери Шели
Обем: 272 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Труд"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-07-25
Нашата цена: 13.64 лв
 

Франкенщайн е създаден от д-р Виктор Франкенщайн като научен експеримент с цел да се докаже, че електричеството е в основата на създаването на живота. Чудовището обаче оживява и избягва преди създателят му да успее да го спре. Отначало не причинява зло на никого; хората обаче се ужасяват от външността му и се отнасят зле с него. В последствие чудовището започва да върши зло и да убива, отначало по невнимание, а след това за отмъщение или просто от желание да върши зло.

Мери Шели пише своя готически хорър след спор, само за една юнска нощ през 1816 г., гледайки луната през прозореца. „Франкенщайн или новият Прометей“, както е цялото заглавие на романа, поставя проблема за сложната връзка между творение и създател, между цел и резултат, между мечта и реалност. Може би ако Виктор Франкенщайн, швейцарският учен, създал живо същество от нежива материя и превърнал се в края на краищата едновременно в жертва и палач на собственото си изобретение, е един „нов Прометей“, тогава чудовището, създадено от него, е един „нов Адам“?

„История, която да възбужда тайнствените страхове на нашата природа, от която да побиват студени тръпки, да кара читателя да не смее да погледне зад гърба си, да смразява кръвта му, да ускорява ударите на сърцето.” – казва самата Шели за своето творение.