Без дребен шрифт - Меглена Кунева

Без дребен шрифт
Автор: Меглена Кунева
Обем: 0 стр.
Формат в мм.: 130x200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-09-25
Нашата цена: 12.04 лв
 

Меглена Кунева е първият български еврокомисар и първият комисар с ресор „Защита правата на потребителите” в Европейската комисия. От 2002 г. до 2006 г. е министър по европейските въпроси и главен преговарящ за присъединяването на България към Европейския съюз. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е доктор на юридическите науки. Специализира „Международни отношения” и „Международно екологично право” в университета Джорджтаун, Вашингтон, САЩ през 1995 г. и през 1999-2000 г., а през 1996 г. – екологично право в Оксфорд, Великобритания. Владее английски, френски и руски езици. Омъжена, с един син.

• 2002 - Орден за граждански заслуги на Кралство Испания;
• 2003 - Орден „Принц Паси“ на Република Португалия;
• 2004 - Орден на Почетния легион на Република Франция;
• 2005 - Орден на Звездата на италианската солидарност на Република Италия;
• 2005 - Златно отличие на Атлантическия клуб;
• 2008 - награда „Европеец на годината” на авторитетното електронното издание „Europeаn Voice”.
• 2008 - награда „Комисар на годината“ на престижното списание „European Agenda”.

Политическа кариера
• От юли 2012 г. е председател на „Движение България на гражданите“.
• От март 2012 г. е почетен президент на Европейската служба за гражданско действие (ЕСГА). Тази мрежа се основава на трите „Г“ - гражданско общество, граждански права и гражданско участие, като осигурява диалога между гражданите и европейските институции и предоставя възможност за внасяне на законодателни предложения в ЕС.
• На президентските избори през 2011 г. като независим кандидат Меглена Кунева получава гласовете на близо половин милион български граждани.
• От 2010 г. е Председател на Борда на директорите на Европейския център за политики (European Policy Centre), една от най-активните неправителствени организации със седалище в Брюксел.
• От 2010 г. е специален съветник на заместник-председателя на ЕК и комисар по транспорта Сийм Калас
• Меглена Кунева е член на Групата на Лисабонския съвет за управление на бъдещето, която работи за общество и икономика, основани на знанието.

Това е изборът на нашата рубрика за десетте най-добри комисари:
...когато България се присъедини към ЕС през 2007 г., Меглена Кунева стана комисар за защита на потребителите – едно не много обещаващо портфолио.
Тя, като икономически либерал, се захвана с насърчаване правата на потребителите като начин да помири европейците с правилата на конкуренцията и свободния пазар. Чрез внимателен избор на инициативи (банкови такси, подвеждащи интернет страници, продаващи самолетни билети) тя успя да изпъкне.
Из „Оценка на края на мандата на европейските комисари“, сп. The Economist, 2009

Меглена Кунева е първата жена, която получава наградата „Европеец на годината“... Най-блестящата звезда на вечерта бе Меглена Кунева, българката европейски комисар, която спечели вота за Европеец на годината... Тя е номинирана за работата си да осигури защитата на правата на потребителите в дигиталната икономика.
Из „Европейски политически звезди“, отразяване на годишните награди на в-к European Voice, 2008

Меглена Кунева, юрист и бивш радиожурналист, на която бе възложено да представлява интересите на 500 милиона потребители, успя да си създаде добра репутация на поста, който зае през януари 2007 г.
Из „Нагоре, нагоре и напред за потребителите“, статия във в-к The Irish Times, Ирландия, 2008

Българката Меглена Кунева, която е първият европейски комисар, отговорен специално за защитата на потребителите, оказа огромно влияние за защитата на потребителите за три години на този пост. Профилът и значението на комисар Кунева бяха повишени не само от съсредоточването върху ресора защита на потребителите, но и от факта, че тя е харизматична, отдадена на работата си и способна личност.
Из „Десет препоръки за новата Европейска комисия“, издание на The Lisbon Council, 2009

…едни от най-добрите членове на Европейската комисия са жени, сред тях Нели Круз, отговаряща за конкуренцията, Мариан Фишер-Боел, отговаряща за селското стопанство, и Меглена Кунева, политика за защита на потребителите.
Из „Място за жени? Защо в Европейския съюз има толкова малко жени на челни позиции“, сп. The Economist, 2008