Ти вярваш. Осем погледа върху Холокоста на Балканите - Леа Коен

Ти вярваш. Осем погледа върху Холокоста на Балканите
Автор: Леа Коен
Обем: 256 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Ентусиаст/Enthusiast"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-10-02
Нашата цена: 14.24 лв
 

Основана на дълги проучвания и огромен документален материал, книгата „Ти вярваш“ предлага на читателите гледната точка на Леа Коен върху темата за Холокоста и свързаните с него събития в Царство България и в съседните му страни през периода 1940-1944 година. Тук става дума за спасението на едни евреи и неспасението на други, за безмилостни преследвания, но също и за онази „спасителна съпротива“, оказана от различни кръгове на гражданското общество и от самите евреи, благодарение на която 48 000 български евреи не са депортирани в лагерите на смъртта в Полша.

За първи път се анализират и публикуват документи от швейцарските дипломатически архиви, които разкриват една непозната страница: драматичната битка за спасението на 4500 деца от Македония и Беломорска Тракия, завършила с трагичен неуспех. Книгата „Ти вярваш“ (цитат на Симон Визентал, легендарният ловец на нацистки престъпници) съдържа и богат и в голяма степен непознат снимков материал, събран от авторката от лични и частни архиви, от Държавна агенция „Архиви“, от архивите на Германия, от изследователските фондове на Холокоста в Йерусалим, Вашингтон и Скопие.

Това е разтърсващ разказ в осем епизода за едни от най-драматичните събития в новата българска история.

Леа Коен е родена в София, завършва „Пиано“ и „Музикознание“ в Българската държавна консерваторияи посвещава много години на музиката. Завършва образованието си в Утрехт, Холандия, където специализира История на съвременната музика и театър. През 1990 г. е избрана за народен представител във Великото народно събраниеот СДС и през следващото десетилетие се занимава активно с политика и дипломация. Основател и художествен директор на агенция за културен обмен „Арденте”, с която осъществява десетки проекти за културен обмен с България. По настоящем живее в Швейцария, без да прекъсва редовните си връзки с България. Изнася лекции в редица страни като писател и политик. Член е на Швейцарския съюз на писателите и на швейцарския ПЕН клуб. Леа Коен е автор на осем романа, една пиеса и няколко разказа. Нейни произведения са преведени на немски, английски, испански, сръбски и албански език. Романът ѝ „Консорциум Алтернус“ има голям успех в немския превод на Томас Фрам (под името „Империята Калдерон“) и в рамките на няколко месеца през 2010 г. за него в международната преса (Германия, Австрия, Швейцария, САЩ) излизат около 100 рецензии и публикации. Романът е номиниран за Европейската награда за литература. В края на 2012 г. ще излезе и на испански език. Друг неин роман – „Преследвачът на звуци“ – е в основата на игрален филм, чиято премиера се очаква през 2013 г. Леа Коен е канена в качеството си на писател да изнася лекции и беседи в много страни, между които Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Босна, Турция, Македония. Най-новата ѝ книга „Ти вярваш“ е драматичен разказ в осем епизода за едни от най-трагичните събития в новата българска история.Това е документално-есеистична проза за сложната истина за спасението и преследванията на евреите в царство България и в съседните му страни.