Заповедно производство - Силви Чернев

Заповедно производство
Автор: Силви Чернев
Обем: 280 стр.
Формат в мм.: 130x200
Издател: ИК "Сиби"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-10-10
Нашата цена: 17.00 лв
 

Книгата е посветена на проблемите на заповедното производство, уредено в новия Граждански процесуален кодекс (ДВ, бр. 57/2007 г., в сила от 01.03.2008 г.). Системно е анализирана цялостната проблематика на това производство както от гледна точка на законодателната уредба (включително утвърдените от министъра на правосъдието образци за отделни действия и актове, свързани с това производство), така и в светлината на изобилната практика по прилагането на тази уредба от съдилищата. При това са разгледани актове не само на най-висшата съдебна инстанция (ВКС), а и редица актове на първо- и второинстанционните съдилища, които допълват представата за състоянието на правоприлагането в тази област.

Анализът на действащата нормативна уредба и практиката е извършен и върху основата на исторически преглед на уредбата на заповедното и сродни производства в България; използвани са примери от правна уредба на сродни явления в държави, принадлежащи към различни правни системи. Наред с проблемите на производството по издаване на заповеди за изпълнение значителна част от анализа е посветен на проблемите на контролните производства, включително на исковата защита. В резултат на изследването се правят изводи за наличните слабости на уредбата и някои неблагополучия в практиката по правоприлагането и при използване на системен подход се правят предложения за усъвършенстване на правната уредба и препоръки към практиката.

Доц. д-р Силви Чернев е преподавател по гражданско процесуално право, арбитраж и медиация и нотариално право в Бургаския свободен университет и в ПУ „Паисий Хилендарски”. Председател е на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата и е дългогодишен арбитър към тази институция.