Кратък речник на историческите понятия - Цветана Георгиева

Кратък речник на историческите понятия
Автор: Цветана Георгиева
Обем: 312 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Просвета"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-10-15
Нашата цена: 13.65 лв
 

Книгата не е в наличност
Умеем ли да разбираме написаното от историците, речите на политиците, информацията от медиите? Използваме ли правилно думи като консенсус, манталитет, статукво, идентичност?

Този пръв по рода си речник отговаря на много въпроси, свързани с миналото и съвременността. Той съдържа 170 статии за базови понятия, с които си служи историята, центрирани около категории като общество, държавно управление и политически живот, култура, религия и църква. Някои са представени с по-кратки дефиниции, други – в разгърнати статии. Разгледани са само в своя историографски контекст, независимо че много от тях са общи с правото, политическите науки и социологията. Речникът е съобразен с най-новите научни търсения, представя различните и спорни възгледи, но дава и авторски прочит за „употребите на историята“ през периода на комунистическия режим. Изданието е ориентирано към най-широка аудитория – гимназистите и техните учители, студенти, журналисти, любители на историята без оглед на възраст, образование и професия.

Проф. Цветана Георгиева, д.и.н., е османист и етнолог, дългогодишен преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и НБУ, представител на България в PAC EUROETHNO към Съвета на Европа, член на Асоциацията за балканска антропология, автор на десетки книги, статии и учебници.