Контрадемокрацията - Пиер Розанвалон

Контрадемокрацията
Автор: Пиер Розанвалон
Обем: 288 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Изток-Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2012-10-22
Нашата цена: 13.65 лв
 

Пиер Розанвалон е световноизвестен интелектуалец, историк, социолог, политически мислител. Той е професор в Колеж дьо Франс по модерна и съвременна история на политиката, създател на международното изследователско ателие „Република на идеите”. Много от произведенията му са посветени на френския политически модел - „Френската държава от 1789 до днес” /1990/, „Новият социален въпрос. Да преосмислим социалната държава /1995/, „Незавършената демокрация. История на народния суверенитет във Франция” /2000/. Настоящата „Котрадемокрация” /2006/ е първа част от една трилогия, посветена на предизвикателствата пред съвременната демокрация, родени от новите медии, глобализацията и атомизирането на съвременните общества, следващите две части са „Демократичната легитимност” /2008/ и „Обществото на равните” /2011/.

„Контрадемокрация”, това са всички онези нерегламентирани, стихийни намеси в политическия живот на самоупълномощилите се да контролират властта граждани…В настоящата книга ще ни се говори за онова нерегламетsнирано, хаотично, често агресивно участие, правото на което гражданите извоюват ден след ден против волята на институциите, а понякога и за ужас на политолозите, които виждат в него заплаха за демократичния ред.
Провокацията в анализа на Розанвалон, която ще ни накара да прочетем книгата, е в преобръщането на страховете ни. В невероятния изблик на контрадемократична активност днес - в епохата на интернет и неправителствените организации, на самодейните експертизи и гражданските неподчинения, на хроничните скандали и информационните „течове” - авторът вижда не упадък на демокрацията, а напротив, доказателство за това, че тя е жива и се приспособява към съвременния свят.