Календарни празници и обичаи на българите. Енциклопедия -

Календарни празници и обичаи на българите. Енциклопедия
Автор:
Обем: 104 стр.
Формат в мм.: 167х237
Издател: ИК "БАН"
Мека подвързия
Дата на включване: 2000-06-01
Нашата цена: 11.52 лв
 

Кратката енциклопедия "Календарни празници и обичаи на българите" е трето допълнено и преработено издание на Българска енциклопедия - БАН. Нейната нова поява на пазара е резултат от неоходимостта за преосмисляне и връщане към богатството на българските обичаи и традиции, чрез които нашите прадеди ни предават своята жизнена сила, духовна мъдрост и национално самочувствие.

Енциклопедията съдържа в синтезиран вид цялото богатство на българската календарно-празнична обредност. Празниците и обичаите са групирани по установената в българската етнография класификация в три азбучно подредени цикъла - зимен, пролетен и лятно-есенен. В новото издание повечето от тях са богато илюстрирани с цел да бъде привлечен дори неизкушения в тази материя обикновен читател. Отделено е и място за празниците в православния християнски календар, което ориентира в сложната връзка между езичество и християнство.

Използвана е нестандартна форма за поднасяне на съдържанието. Предвидено е поле, в което е изведен списък на именниците и обредната трапеза. Оставено е място за вписване на лична информация от читателя.

Приложението "Традиционна празнична трапеза" съдържа рецепти за приготвяне на основни празнични блюда за тези, които искат на практика да спазят традицията в най-достъпната й и запазена форма - храната..

Енциклопедията "Календарни празници и обичаи на българите" е един универсален справочник, подходящ за всеки дом. А нашето послание е свързано с идеята, че най-голямата ценност за българите са били и трябва да останат семейството и българските традиции. Надяваме се изданието да има принос в обществения дебат за национална идентичност във времето, когато се стремим към включване в европейските структури.

От съставителите