Майката /С коментари/ - Шри Ауробиндо

Майката /С коментари/
Автор: Шри Ауробиндо
Обем: 244 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Изток-Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-11-19
Нашата цена: 10.83 лв
 

Шри Ауробиндо (1872–1950) е индийски изследовател, първопроходец в плановете на съзнанието, а пътят за ускорена еволюция на съзнанието, прокаран от него, е известен като Интегрална йога. Шри Ауробиндо разпознава в своя духовен съратник Мира Алфаса (1878–1973) въплъщение на динамичния експресивен аспект на еволюционната, съзидателна сила, наричана в Индия традиционно „Майката“; именно така се обръщали към нея.

„Майката“ е малка творба от ранга на свещенописание, наричана дори „Матри Упанишад“, третираща природата на усилието, което следовникът на духа трябва да полага, както и действието на божествените сили в света и техния труд за извисяването и трансформирането на човешкия живот. Това са вдъхновени химни с интензитет на мисълта, посветени на вярната нагласа, личното усилие и условията за спускането на Божествената благодат, на отношението към парите и труда, на Божествената Майка и нейните аспекти, действащи в света. Заедно с устните коментари на Майката, които със своята простота и прямота носят духовна сила и просвета, тази книга може да послужи като практическа психология на вътрешното себеоткривателство.

Супраменталната промяна е нещо повелено и неминуемо в еволюцията на земното съзнание; понеже въздигането му не е приключило и умът не е последният му връх. Но за да може да настъпи промяната, да приеме форма и да устои, е нужен зов отдолу с волята да разпознае, а не да отрече светлината, когато тя се появява, и също тъй е нужно одобрението свише на Всевишния. Силата, която посредничи между одобрението и зова, е присъствието и мощта на Божествената Майка. Майчината мощ, а не какво да е старание и тапася на човека, може само да отстрани капака и да разкъса покривалото и да придаде форма на вместилището и да привнесе в този свят на тъмнина и лъжа и смърт и теглила Истина и светлина и живот божествен и ананда на безсмъртността.