Операция МАРАТОН: Истината за кражбата на Паисиевата история от държавна сигурност в Зограф - Христо Христов

Операция МАРАТОН: Истината за кражбата на Паисиевата история от държавна сигурност в Зограф
Автор: Христо Христов
Обем: 298 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2012-12-13
Нашата цена: 11.18 лв
 

Книгата не е в наличност
Новото разследване на Христо Христов е сензационно разкритие от архива на Държавна сигурност за една от най-продължително подготвяните операции с кодово име „МАРАТОН“ за кражбата на оригинала на „История славянобългарска“ от манастира „Св. Георги Зограф“ в Света гора. Двайсет години след изплуването на скандала пъзелът на една от най-големите загадки от близкото минало е нареден. Като следва примера на Кремъл, БКП подменя десетвековната българска традиция на царе и патриарси за дарителство и ктиторство към манастира „Зограф“ с „изземване“ и „придобиване“ на неговите писмени и материални съкровища. От сенките на целенасочената партийна пропаганда на издирване, придобиване и опазване на паметници на българската култура в чужбина на повърхността изплуват невидимите до момента специални операции на т.нар. културно-историческо разузнаване в ДС. Задълбочен, обективен и прецизен анализ на събитията от комунистическата епоха, свързани с величествената история на българския манастир „Зограф“, в която се сблъскват смирения духовен подвиг на българските монаси и направляваните от „дипломатите“ под прикритие платени агенти на Д

Има три причини, читателю, да държите тази книга в ръцете си. Първата е съществуването на действащ закон за архивите на бившата Държавна сигурност. Втората е дейността на комисията по досиетата. И третата причина е законовата възможност за достъп до разкритите от комисията данни за агентурното минало на проверени от нея лица, както и до целия архивен масив на репресивния апарат на Българската комунистическа партия (БКП).
Тези три взаимосвързани причини са и предпоставките, които позволяват към 2012 г. в България да се провеждат обективни и задълбочени документални изследвания в архива на ДС, водещи до значими за обществото и българската история разкрития и изводи за събития от периода на комунистическата епоха.